De fluisterende tumoren hielden haar wakker in de nacht

Anna. Dertig jaar. Ze had een fijn leven totdat de diagnose ‘kanker’ werd gesteld. De grillige en harde realiteit die alleen anderen leek te raken, werd ineens levensecht. Pijnlijke therapieën volgden. Evenals radeloosheid, extreme vermoeidheid en zichzelf verraden voelen door haar lichaam. Toch genas ze wonderwel en inmiddels is ze vijf jaar ‘schoon’.

Alles in je leven verandert wanneer je de diagnose van een ernstige ziekte zoals kanker krijgt. Je komt terecht in een onbekende rollercoaster, waarbij alle aandacht gericht is op (genezing van) je ziekte en niet op jou als mens. Vragen als ‘Wat moet ik voelen?’, ‘Hoe voel ik mij nu?’ en ‘Waar sta ik?’ passeren de revue. Het kan voelen alsof je de controle over je lichaam en toekomst verliest, en je alleen nog bezig bent met overleven.

Lichaam, geest én ziel

Voor een optimaal herstel is het belangrijk dat je lichaam, geest én ziel worden verzorgd. Medische behandelingen als chemo-, radio- en immunotherapie hebben het doel om de ziekte in je lijf te bestrijden, maar vaak vergeten we ons emotionele en spirituele welzijn en balans die naar vitaliteit leiden. Massage kan je ondersteunen in elke fase van een ernstige ziekte: tijdens de periode van herstel en in het hervinden van balans in je leven.

Uit balans

‘Ik leerde Anna kennen toen ze ernstig ziek was’, begint Jeanien Eertink. ‘Ze sliep slecht en was mede daardoor erg vermoeid. Zelf gaf ze aan dat zowel het piekeren over haar ziekte als de bijwerkingen van de bestralingen haar wakker hielden. ‘Fluisterende tumoren in de nacht’ noemde ze het. Daarnaast stond ze constant in de ‘overlevingsstand’. Ik merkte dat ze door mijn massages ontspande, zodat ze niet verder uit balans raakte. Tijdens de massages maakte ik gebruik van etherische oliën om haar stress te verminderen, haar immuunsysteem te versterken tussen de behandelingen door, ontstekingsreacties in haar lichaam tegen te gaan en haar autonome zenuwstelsel in balans te brengen.’

Verlichting van haar klachten

‘Anna voelde verlichting van haar buikklachten en kon beter in slaap vallen. ‘Er is meer rust in mijn lichaam’, zei ze letterlijk tegen mij. Gelukkig voor Anna deden de bestralingen goed hun werk, na het traject was ze ‘schoon’. Echter, na deze heftige periode was ze uitgeput en besloot ze door te gaan met de massages. Het proces van heling van kanker begint vaak pas later, als de ‘overlevingsstand’ voorbij is. Anna gaf laatst aan dat de massages haar ruimte geven, zodat ze weer in contact mag staan met zichzelf en dat het haar steunt in het helingsproces. Dat is prachtig om te horen! Verder zijn massages ook fijn als je niet meer beter wordt.’

Banyan: Massage bij kanker

In Amerika is masseren bij kanker al geïntegreerd in de reguliere gezondheidszorg en gelukkig vindt het nu ook een weg naar hier. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat massage bij kanker of na een intensieve periode van chemokuren, bestraling of hormoontherapie veel voordelen biedt.

Jeanien is masseur vanuit de holistische visie, intuïtief levenscoach en gediplomeerd Kundalini yogadocent. Wat kan massage vanuit de holistische visie voor jou betekenen tijdens en na jouw ziekteproces?

  • Vermindering van stress, angst en pijn

  • Positieve invloed op de stemming (boosheid, verwarring en depressie)

  • Stimulatie van het immuunsysteem (massage vergroot het aantal Natural Killer cellen en lymfocyten in het lichaam die een belangrijke rol bij de afweer spelen)

  • Een betere nachtrust

  • Minder gevoel van isolatie

  • Verbetering van kwaliteit van leven

Wat een fijne plek om te zijn!

Wat een fijne plek om te zijn! Aandacht en tijd voor jezelf en ook nog een top masseuse. Wat ik fantastisch vind is dat Jeanien kijkt naar jou als mens en vraagt hoe het met je gaat voordat ze aan de massage begint. Hierdoor zorgt ze voor een goede verbinding tussen lichaam en geest en voelt de massage persoonlijk en afgestemd op jouw eigen situatie. Ik kom hier elke maand 1 x, hele jaar rond. Echt een traktatie!

Stijntje
 

Hart

Als je je hart voelt, als je met je lichaam verbonden bent, wanneer je volledig aanwezig bent, dan neem je waar wat waarheid is.

Christina von Dreien