Banyan - Levensboom en Boom Der Wijsheid

Boeddha bereikte verlichting en onsterfelijkheid onder de Banyanboom. Deze boom is met zijn uitgebreide wortelstelsel, zijn smalle stam en zijn brede kroon het symbool van verlichting, ontwaken, verzameling en concentratie van latente energieën die je nodig hebt voor geestelijke transformatie. Ook ik beleefde zo’n moment onder deze boom, in India in 2012.

In mei 2012 reisde ik met een internationale groep naar Pondicherry, India om huizen te bouwen samen met de aankomende bewoners. Een bezoek daarbij aan Auroville ontroerde mij enorm. Dat had zeker te maken met de levensfase waarin ik mij op dat moment bevond; de rust, ruimte, stilte, er helemaal mogen zijn… op deze plek, onder de Banyanboom ervoer ik mijn moment van verbinding met alles waar ik om gaf (en geef).

Auroville

Auroville is een internationale gemeenschap in een stad in opbouw, gebaseerd op de ideeën van Sri Aurobindo en de Moeder, Mirra Alfassa. Volkeren uit alle landen leven hier samen, zonder onderscheid van politieke of geloofsovertuiging. Er is een wereld op kleine schaal gecreëerd, waar ook bewust gewerkt wordt in functie van de spirituele evolutie van de mensheid. Tijdens een ritje in het lokale busje naar ons hotel, kreeg ik antwoorden op de vragen die al langere tijd door mijn hoofd speelden. Voorin de bus klonk harde Bollywood muziek, achterin ervoer ik in alle stilte de sensatie die mij was overkomen en ik wilde vasthouden. Een sensatie die ik diezelfde dag intens beleefd had onder een prachtige boom met indrukwekkende luchtwortels die zich wortelen in de grond terwijl ze toch verbonden bleven met het geheel; de Banyan boom, oftewel Levensboom en Boom der Wijsheid. De variant van de Bodhi boom waaronder Boeddha verlichting en onsterfelijkheid bereikte.

Deze boom vind je in meerdere Aziatische landen en in mijn herinnering heb ik ook in China en Cambodja onder deze indrukwekkende boom gezeten. Bijzonder eigenlijk, als je je realiseert dat leraren hun leerlingen al eeuwenlang lesgeven onder de bladertempel van deze boom. Als ik aan deze geweldige ervaring terugdenk dan bezorgt het me nog altijd een glimlach op mijn gezicht, voel ik veel dankbaarheid en verbinding met dit land en de prachtige bewoners.

Op die plek viel in 2012 dus alles op z’n plaats, dáár ontstond Banyan Centrum, het dak waaronder ik vandaag de dag mijn coaching sessies en massages mag uitoefenen vanuit de Holistische visie. Een plek waar zorg is voor het lichaam, met ruimte voor aandacht, bewustwording, gezondheid en inspiratie.

Alles brengt het geheel samen in een serene rust

De ontvangst, de ambiance, Jeanien zelf. Alles brengt het geheel samen in een serene rust. Lichaam en geest ontspannen. In het moment van nu, van mogen zijn. Haar massages en behandelingen zijn intens ontspannend en effectief, omdat het om het geheel gaat en klachten als het ware af tot de kern worden afgepeld. Ook door haar coaching kan er meer bewustwording van de klachten zelf en ook de oorzaak worden gevonden. Ik, en trouwens ook mijn kinderen komen graag naar Banyan Centrum.

Elske
 

A Gift

Someone I loved once gave me a box full of darkness. It took me years to understand that this, too, was a gift.

Pema Chödrön