OldPain2Go®

De behandeling die ik toepas voor pijnreductie/verwijdering is OldPain2Go®. Een waardevolle aanvulling voor Banyan Centrum dat is ontwikkeld door Steven Blakes. Het woord ‘pijnverwijdering’ roept bij veel mensen die al jarenlang pijn hebben, vaak heftige reacties op. Zij hebben meestal vrijwel al alles geprobeerd zoals pijnstillers, ontstekingsremmers, pijnverdoving, zenuwblokkades, de pijnpoli, tens-machine en de hoop opgegeven ooit nog van hun pijn af te komen. Vaak is dat ook bevestigd door een arts of specialist: ‘Je moet er mee leren leven’ en ‘Deze pijn is niet te genezen’. Hoe kan ik het hier over pijnverwijdering hebben voor bij artrose of fibromyalgie bijvoorbeeld? Dat begint bij de uitleg van pijn.

Wat is pijn?

Pijn is slechts een boodschap aan jou om je aandacht te trekken. Het doel daarvan is je te beschermen tegen (verdere) lichamelijke schade of gevaar, zodat je bijvoorbeeld niet doorloopt met een gebroken been. Het zorgt ervoor dat je actie onderneemt. Vroeger dacht men dat pijn alléén betrekking had op lichamelijk schade. Inmiddels heeft Neurowetenschap aangetoond dat dit niet het geval is en het hebben van pijn niet betekent dat er iets structureel mis is met het lichaam.

Wat is chronische pijn?

Alle pijn wordt gegenereerd in het brein. Het is een geavanceerd systeem gebaseerd op vele biologische, psychologische en sociale factoren. Pijnsignalen dienen als bescherming. Bij chronische pijn houdt het brein onterecht vast aan de waarneming dat het lichaam nog steeds moet worden gealarmeerd of beschermd. Het interpreteert de signalen die binnenkomen verkeerd en het heeft een overbeschermend programma gecreëerd in de vorm van chronische pijn.

Waarom gebeurt dat?

Chronische pijn ontstaat bijvoorbeeld als gevolg van lichamelijk trauma of (chronische) stress. Het brein geeft een pijnsignaal af om actie te ondernemen, maar schakelt het pijnsignaal niet meer uit. Dit is te vergelijken met een brandalarm dat nog steeds aan staat terwijl de brand al geblust is. Het pijnsignaal is dan een ‘aangeleerde’ pijn zenuwbaan geworden en deze wordt steeds sterker naarmate je pijnervaringen, gedachten en gevoelens hierover frequenter, negatiever en intensiever worden. Een vicieuze cirkel.

Betekent chronische pijn dat er blijvend letsel is?

Het kan zijn dat er blijvende letselschade is maar dat betekent niet dat iemand aanhoudende pijn moet hebben. Er is via MRI en röntgenfoto’s inmiddels al lang bewezen dat men aantoonbare weefselschade kan hebben zónder aanhoudende pijn. Weefsel kan veranderen en een litteken of blijvende beschadiging achterlaten, maar dat betekent niet dat je deze, inmiddels niet-functionerende pijn, nog nodig hebt. En omgekeerd kan chronische pijn aanwezig zijn bij mensen zonder weefselschade.

Dus de pijn zit tussen mijn oren?

Nee. Absoluut niet. Alle pijn is echt. Wat we weten via MRI-brein scans is dat fysieke pijn en emotionele pijn beiden worden verwerkt in hetzelfde deel van het brein. Pijnuitstralingen die verdwenen hadden moeten zijn, worden nu zo gevoelig dat zij al getriggerd worden met een heel kleine lichamelijke stimulus of zelfs niet-fysieke factoren, zoals emoties, een overtuiging of stressvolle situaties in ons leven.

Hoe kan OldPain2Go® helpen?

Pijnuitstralingen zijn omkeerbaar. Dat is een feit. Je kunt herstellen. Niet-functionele pijn kan uit. OldPain2Go® is als het drukken op de resetknop van een brandalarm dat nog steeds afgaat in een gebouw waar 10 jaar geleden een brand was. Je hoeft niet in de methodiek te geloven en hoewel het niet voor iedereen werkt, kunnen de resultaten een vermindering of volledige pijnverwijdering zijn. Om jezelf de beste kans op succes te geven, moet je de pijn wel wíllen loslaten. Als je eenmaal begrijpt hoe het proces werkt, heb je een prachtige kans om de controle over je leven terug te krijgen. 

In Nederland is de OldPain2Go® behandelmethode (nog) redelijk onbekend. De meeste specialisten en pijnbehandelaars kennen het niet. Inmiddels wordt OldPain2Go® in Engeland klinisch getest door de veelbelovende en efficiënte resultaten. 

OldPain2Go® kan naast chronische pijn, ontsteking & (spier)spanning ook ingezet worden voor o.a. angst, astma, burn-out, chronische stress, darmproblemen, chronische vermoeidheid, depressie, hormonale disbalans, gewichtsproblemen, M.S. en andere chronische aandoeningen (verlichting), overspannenheid, slaapproblemen, verslavingen en allergieën.

Overige informatie

  • Nederlandstalige video testimonials  hier 

  • Engelstalige video testimonials  hier 

Analyse van 216 ondertekende feedbackformulieren ingevuld door klanten tijdens trainingsevenementen. Alle sessies hadden verschillende waarnemers. Cliënten werden geholpen door een pas opgeleide Practitioner of de Trainer. Dit is de zelfevaluatie van de cliënt van hun perceptie van hun pijnniveaus aan het begin en einde van een sessie van OldPain2Go® met behulp van de Subjective Units of Distress Scale (SUD's). Formulieren zijn verzameld van de periode november 2016 tot maart 2019.

Voel me heel erg op mijn gemak bij Jeanien

Ben sinds mijn borstamputatie vorig jaar al meerdere keren geweest en voel me heel erg op mijn gemak bij Jeanien. Ga er altijd ontspannen weg en kijk uit naar de volgende keer.

Liesbeth
 

A Gift

Someone I loved once gave me a box full of darkness. It took me years to understand that this, too, was a gift.

Pema Chödrön